✅ بهترین روش درمان اسکار آکنه چیست؟

03 اردیبهشت 1404 ساعت 19:51
آکنه مهمان سرزده صورت خانم‌ها و آقایان از سنین بلوغ به بعد است. درصد زیادی از جوش‌های پوستی بصورت مقطعی ظاهر می‌شوند و پس از یک دوره کوتاه یا طولانی (بسته به سن و جنس) از بین می‌روند؛ منتهی ایراد اصلی این مهمانان ناخوانده، اثر بجای مانده از آن‌هاست. اسکار آکنه یکی از رایج‌ترین مشکلات پوستی است و در صورت عدم رسیدگی می‌تواند برای همیشه بر روی پوستتان جا خوش کند؛ از این رو به منظور رفع این مشکل، تصمیم داریم تا در این مطلب از مجله شاینو به معرفی بهترین روش درمان اسکار آکنه بپردازیم.
روش درمان اسکار آکنه

اسکار جوش یا اسکار آکنه چیست؟

اسکار (scar) یک واژه انگلیسی رایج به معنای اثر بجای مانده از چیزیست و منظور از اسکار آکنه در واقع اثر باقی مانده از آکنه یا به زبان خودمانی همان جای جوش است. باقی ماندن جای جوش به عوامل متعددی بستگی دارد و تیپ پوستی افراد یکی از مهم‌ترین آن‌هاست. مثلاً در تایپ پوستی چرب به علت ترشح زیاد سبوم و انسداد بیش از حد منافذ پوست، احتمال پیدایش جوش بیشتر خواهد بود؛ به همین دلیل این پوست‌ها مستعد پذیرش اسکار هستند و فرآیند درمان اسکار آکنه در آن‌ها به علت بازگشت جوش‌ها کمی دشوار است.

اسکار آکنه چطور بوجود می‌آید؟

اصلی‌ترین عامل ایجاد اسکار آکنه انسداد منافذ پوستی است. همانطور که می‌دانید پوست ما از طریق منافذ بسیار ریزی با دنیای خارج بدن ارتباط دارد و از طریق آن‌ها اکسیژن و مواد مورد نیاز خود را تأمین می‌کند. گاهی اوقات برخی از عوامل مانند سبوم طبیعی پوست، مواد زائد ایجاد شده توسط فعالیت باکتری‌ها، سلول‌های مرده پوست و متریال‌های آرایشی مثل کرم پودر با مسدود کردن این منافذ منجر به ایجاد جوش‌های سر سفید یا سر سیاه خواهند شد. پس از ترمیم جوش‌ها، اسکار برخی از آن‌ها به صورت فرورفتگی‌های کم عمق یا عمیق باقی می‌ماند و باعث می‌شود تا سطح پوست صاف و یکدست نباشد.
✅ در مجله شاینو بخوانید؛ چطور از شر جوش سر سیاه خلاص شویم؟

معرفی انواع اسکار آکنه

جوش‌های پوستی انواع متفاوتی دارند و با توجه به تایپ‌های پوستی مختلف، می‌‌توانند هفت نوع اسکار از خود بجای بگذارند؛ از این رو برای درک بهتر این موضوع، متخصصان انواع اسکار آکنه را در پنج گروه کلی دسته بندی کرده‌اند و با معرفی زیرگروه‌های آن‌ها به شما کمک می‌کنند تا نوع اسکار خود را تشخیص دهید.
توجه داشته باشید که برخی افراد گاهاً بیش از یک نوع اسکار آکنه بر روی پوست خود خواهند داشت که امری کاملاً طبیعی است.

دسته اول؛ اسکارهای فرورفته یا آتروفیک (Atrophic scars)

یک گروه از رایج‌ترین انواع اسکار آکنه، اسکارهای فرورفته هستند. اسکارهای آتروفیک همانطور که از نامشان پیداست به صورت چاله‌های کم عمقی بر روی پوست ظاهر می‌شوند و صاف بودن آن را از بین می‌برند. این اسکارها سه نوع مختلف دارند و بسته به نوع جوش و جنس پوست به یکی از سه فرم زیر ظاهر می‌شوند:
1- آیس پیک اسکار (Ice pick acne scars)
اسکار آیس پیک یا اسکار قندیلی ظاهری شبیه به یخ زدگی دارد و به صورت تعداد زیادی منافذ باز و نزدیک به هم بر روی پوست ظاهر می‌شود. به بیان ساده‌تر انگار پوست صورت سوزن خورده و جای این سوزن‌ها باز مانده است. این اسکار بر روی قسمت‌های نازک پوست صورت مثل پیشانی یا بالای گونه‌ها بوجود می‌آید و بیشتر پوست خانم‌ها را درگیر می‌کند. پروسه درمان اسکار آکنه آیس پیک به علت عمق زیاد و آسیب عمیق باف پوست کمی دشوار است.
اسکار آیس پیک
2- اسکار آکنه جعبه‌ای (Boxcar acne scars)
در اسکار آکنه جعبه‌ای خبری از سوراخ یا منفذ باز نیست و اسکارها شبیه به مربع‌های پهن فرورفته هستند. این اسکار بیشتر بر روی خط فک یا گونه‌ها ظاهر می‌شود و جلوه‌ای ناهموار به پوست می‌دهد. روند درمان اسکار آکنه جعبه‌ای به علت عمق زیادی که دارند تا حدودی دشوار است.
اسکار جعبه ای
3- اسکار آکنه غلتکی (Rolling acne scars)
اسکار آکنه غلتکی، موج دار به نظر می‌رسد و سطح پوست را ناهموار می‌کند. این اسکار بیشتر بر روی نواحی حجیم‌تر صورت مثل قسمت پایینی گونه‌ها و اطراف خط فک ایجاد می‌شود. اسکار آکنه غلتکی لبه‌های نرمی دارد و برخلاف دو مورد قبل عمق پوست را درگیر نمی‌کند؛ به همین دلیل روند درمان اسکار جوش از نوع غلتکی راحت خواهد بود.
اسکار رولینک

دسته دوم؛ اسکارهای برآمده یا هایپرتروفیک (Hypertrophic acne scars)

اسکارهای برجسته برخلاف دسته اول به علت افزایش مقدار کلاژن و ساخته شدن بیش از اندازه بافت پوست در روند ترمیم ایجاد می‌شوند. این گروه از انواع اسکار پوست بیشتر بر روی بدن و در قسمت‌هایی مثل قفسه سینه، پشت و شانه‌ها مشاهده می‌شوند و دقیقاً به اندازه وسعت جوش گسترش می‌یابند (نه فراتر از آن). راه حل متداول برای درمان اسکار جوش هایپرتروفیک استفاده از لیزر است.
اسکار هایپرتروفیک

دسته سوم؛ اسکار کلوئیدی (Keloid acne scars)

اسکارهای کلوئیدی که گاهاً تحت عنوان «گوشت اضافه» نیز نامیده می‌شوند یکی از نمونه‌های رایج در میان انواع اسکار آکنه هستند. این اسکارها معمولاً بزرگتر از اندازه جوش هستند و تمام سطح آن به اضافه حاشیه بیرونی جوش را می‌پوشانند. اسکارهای کلوئیدی گاهی اوقات می‌توانند دردناک شوند و خارش پیدا کنند؛ به همین دلیل پروسه درمان آن‌ها به بررسی زیادی احتیاج دارد و کمی سخت است.
اسکار کلوئیدی

دسته چهارم؛ اسکار آکنه از نوع لکه‌های تیره (Dark spots acne scars)

لکه‌های تیره باقی مانده از جای جوش متداول‌ترین انواع اسکار آکنه هستند. این اسکارها به علت تغییراتی که در مقدار ملاتونین پوست رخ می‌دهد ظاهر می‌شوند و روند درمانی راحتی دارند. (در بسیاری از موارد با پمادهای مخصوص برطرف می‌شوند).
dark spots acne

دسته پنجم؛ اسکار آکنه فولیکولی (Perifollicular Elastolysis Scars)

این گروه از انواع اسکار آکنه، به صورت برجستگی‌های گرد کوچک همرنگ پوست ظاهر می‌شوند. این اسکار که گاهی اوقات با نام «اسکار پاپولار» نیز شناخته می‌شود، عمدتاً بر روی پوست بدن و در نواحی بازو، سینه، پشت، شانه و قسمت‌های پایینی صورت پدیدار می‌شود.
اسکار آکنه فولیکولی

با راهکارهای جلوگیری از اسکار جوش آشنا شوید

از قدیم گفته‌اند پیشگیری بهتر از درمان است؛ بنابراین قبل از آنکه به سراغ معرفی بهترین روش درمان اسکار جوش بپردازیم، بد نیست ابتدا راهکارهای جلوگیری از اسکار جوش را با یکدیگر بررسی کنیم.
🔻 داشتن روتین پوستی مناسب
ممکن است در ابتدا بی‌ربط بنظر برسد اما داشتن یک روتین پوستی مناسب می‌تواند از پیدایش اسکارها جلوگیری کند. روتین‌های پوستی با تنظیم میزان چربی و PH پوست مانع از ایجاد جوش‌های پوستی می‌شوند و وقتی جوشی وجود نداشته باشد اسکاری هم در کار نخواهد بود.  
🔻 انتخاب محصولات آرایشی متناسب با تایپ پوست
دومین راهکار مؤثر برای جلوگیری از اسکار جوش، انتخاب صحیح لوازم میکاپ است. محصولات آرایشی نامناسب یکی از مؤثر‌ترین عوامل در ایجاد جوش و پیدایش اسکار هستند؛ بنابراین پیش از خرید این محصولات ابتدا تایپ پوستی خود را بشناسید و با خرید لوازم آرایشی متناسب با نوع پوستتان سلامت آن را تضمین کنید.

✨در مجله شاینو بخوانید: آشنایی با انواع تیپ پوستی

🔻 رعایت رژیم غذایی
به یاد داشته باشید که پوست شما آیینه درون شماست. هر خوراکی که مصرف می‌کنید (فارغ از مقدار کم یا زیاد) بر روی ظاهر شما اثرگذار خواهد بود؛ بنابراین برای جلوگیری از اسکار جوش حتماً یک رژیم غذایی مناسب طراحی کنید. مثلاً اگر پوستتان مستعد جوش است به هیچ عنوان به سراغ خوراکی‌هایی مثل قهوه یا شکلات نروید و برای دهیدراته نشدن پوستتان روزانه حداقل 6 لیوان آب بنوشید.
✅ در مجله شاینو بخوانید؛ منظور از پوست دهیدراته چیست؟

جدیدترین روش‌های درمان اسکار جوش

تا اینجا به این سوال پاسخ دادیم که اصلاً اسکار آکنه چیست و به بررسی انواع اسکار جوش و روش‌های جلوگیری از پیدایش آن‌ها پرداختیم؛ حال وقت آن رسیده است که به سراغ معرفی جدیدترین روش‌های درمان اسکار جوش برویم.
میکرونیدلینگ

درمان اسکار آکنه با میکرونیدلینگ

میکرونیدلینگ یکی از جدیدترین روش‌ها برای رفع اسکار آکنه است. در این روش یک دستگاه مخصوص که از تعدادی سوزن ریز پوشیده شده است بر روی پوستتان قرار می‌گیرد و با تحریک سلول‌های زیرین پوست باعث افزایش ترشح کراتین شده و ساخته شدن سلول‌های جدید را تحریک می‌کند. میکرونیدلینگ یک روش بی‌خطر برای تحریک بافت زیرین پوست برای رشد است و با القای کراتین به درمان جای جوش کمک خواهد کرد.

درمان اسکار آکنه با روش PRP

یکی دیگر از روش‌های جدید رفع اسکار آکنه، روش Platelet-rich plasma است که به اختصار PRP نامیده می‌شود. در این روش از پلاسمای خونتان برای درمان جای جوش استفاده می‌شود. روش پی آر پی یک دوره چهار ماهه دارد و ماهی یکبار پلاسمای غنی از پلاکت خونتان به جای جوش یا زخم تزریق می‌شود.
توجه داشته باشید که اگر هنوز آکنه فعال دارید روش PRP اصلاً به درد شما نمی‌خورد چرا که فرآیندهای این روش با داروهای ضد جوش تداخل دارد و ابتدا باید تحت نظر پزشک متخصص به از بین بردن جوش‌ها بپردازید.

درمان اسکار آکنه با فیلر

سومین روش پرطرفدار برای رفع اسکار آکنه استفاده از فیلر است. این روش برای درمان اسکار فرورفته بسیار مفید است. فیلرها در واقع پرکننده‌هایی از جنس کلاژن یا چربی هستند که به اسکار فرورفته تزریق می‌شوند و آن را پر می‌کنند. از آنجایی که بدن به آرامی فیلر را جذب می‌کند لازم است این کار هر چند ماه یکبار تکرار شود.

درمان اسکار آکنه با لیزر

لیزر یکی از روش‌های موثر و کارآمد در رفع اسکار آکنه است. امروزه انواع جدیدی از لیزرها از قبیل لیزر Erbium-Yag و لیزر Nd-Yag برای درمان اسکار جوش در مراحل حاد بکار گرفته می‌شوند.

درمان اسکار آکنه با دستگاه تیکسل

دستگاه تیکسل یکی دیگر از راهکارهای نوین جهت درمان جای جوش است. این دستگاه غیر لیزری با اعمال حرارت بر روی پوست باعث از بین رفتن اسکار آکنه می‌شود. مزیت دستگاه تیکسل نسبت به سایر روش‌ها اقتصادی بودن و نتیجه دهی سریع آن است.

بهترین روش برای از بین بردن اسکار جوش کدام است؟

در قسمت قبل پنج مورد از جدیدترین روش‌های درمان اسکار جوش را با هم بررسی کردیم؛ حال ممکن است این سوال برایتان ایجاد شود که بهترین روش برای از بین بردن اسکار جوش کدام یک از موارد گفته شده است؟
قبل از هر چیز باید بدانید انتخاب روش درمان اسکار آکنه بستگی به تایپ پوست و نوع آکنه دارد؛ بنابراین نمی‌توان منحصراً یک نسخه برای همه پیچید. با این حال به عقیده ما بهترین روش برای از بین بردن اسکار جوش روشی است که ماهیت طبیعی داشته باشد و از بدن برای ترمیم کمک بگیرد، از این رو می‌توانیم نتیجه بگیریم که روش میکرونیدلینگ بهترین روش درمان اسکار آکنه است.

هزینه درمان اسکار آکنه چقدر است؟

روش‌های متنوع درمان جای جوش با توجه به دستگاه و متریال‌های مختلفشان هزینه‌های متفاوتی خواهند داشت؛ بنابراین نمی‌توان یک قیمت واحد برای درمان اسکار آکنه در نظر گرفت. برای تخمین حدودی هزینه از بین بردن اسکار، لازم است ابتدا نوع اسکار و درجه ماندگاری آن تعیین شود؛ سپس با انتخاب روش مناسب، هزینه نهایی اعلام خواهد شد.

ثبت نظر


( نظر خود را درباره این مقاله ثبت نمایید )

هفت روز هفته، 24 ساعت شبانه روز پاسخگوی شما هستیم.
© 2024 shiinoo All Right Reserved