لانولین و کاربرد آن در محصولات آرایشی و بهداشتی
لانولین یکی از مواد اولیه پر کاربرد در ساخت محصولات آرایشی و بهداشتی است. لانولین ترکیبی طبیعی بوده که از غدد چربی گوسفند به دست آماده و دارای خاصیت آبرسانی و مرطوب کنندگی عالی میباشد. این ترکیب عمدتا در ساخت بالم لب و لوسیونها مورد استفاده قرار میگیرد. در این مقاله از مجله شاینو به بررسی لانولین و خواص آن برای پوست میپردازیم.
خواص لانولین برای پوست
1.خاصیت مرطوب کنندگی: طبق مطالعات انجام شده، لانولین میتواند ۲۰ تا ۳۰ درصد از آب پوستی که تبخیرمیشود را کاهش دهد . به عبارت ساده، لانولین یک آبرسان بسیار خوب است که توانایی نرم کردن پوست را دارد و باعث بهبود ظاهر و احساس لطافت در پوستهای زبر، خشک یا پوسته پوسته شده میشود. . لانولین جزو نرم کنندهها و مرطوب کنندههای انسدادی طبقهبندی میشود؛ یعنی تا حدی توانایی کاهش از دست دادن آب از پوست را دارد.
2-کمک به کاهش چین و چروک: شواهد علمی مبنی بر این موضوع وجود دارد، که این ماده میتواند دو برابر وزن خود، درونش آب نگه دارد. این عملکرد باعث حجیم کردن پوست و کاهش خطوط چین و چروک میشود.
3-درمان نوک سینه ترک خورده: روغن لانولین برای نوکهای سینی ترک خورده میتواند یک گزینه بسیار عالی باشد. لانوین میتواند سبب بازگرداندن رطوبت و تسکین نوک سینه ترک خورده شود.
4-درمان خشکی مو: لانولین خاصیت آبرسانی و رطوبت رسانی به مو را داشته و همین موضوع باعث کاهش چشمگیر خشکی موی خواهد شد.
در مجله شاینو بخوانید: 7 ترکیب پر کاربرد در ساخت محصولات آرایشی و بهداشتی
عوارض جانبی و خطرات لانولین
روغن لانولین میتواند برای افرادی که به آن حساسیت ندارند، بسیار خوب و کمک کننده باشد. اما گاهی به اندازه کافی این روغن ایمن نیست و میتواند سمی باشد و ماهیت مومی آن در رودهها جمع شود. لانولین باعث ایجاد آلرژی افراد به پشم میشود؛ بنابراین افرادی که به پشم حساسیت دارند، ممکن است نسبت به این ماده نیز حساسیت داشته باشند، پس باید به دقت حواسشان را جمع کنند. درنتیجه، لانولین را به عنوان حساس کننده پوست طبقهبندی میکنند، به این معنی که ممکن است در تماس با پوست منجر به واکنش آلرژیک شود.
آلرژی به لانولین کاملاً نادر است، اما مطالعات انجام شده تنها ۱.۷درصد از تقریباً ۲۵ هزار فرد مستعد به آلرژی نسبت لانولین واکنش نشان دادند. مسمومیت با روغن لانولین، ممکن است در فردی که این ماده را بلعیده باشند رخ دهد.
افرادی که از بالم لبهای مبتنی برساخت لانولین استفاده میکنند، باید مراقب باشند که از این محصول قورت ندهند. علائم مسمومیت با لانولین میتواند شامل مواردی مانند اسهال، کهیر، تورم و قرمزی پوست، استفراغ باشد.
البته گاهی شما میتوانید شاهد علائم دیگری مانند تورم چشم، لب، دهان و گلو، کهیر و تنگی نفس نیز باشید. با این حال مهم است که توجه کنید که افراد ممکن است حساسیتهای متفاوتی نسبت به این ماده داشته باشند؛ بنابراین آزمایش پچ برای بررسی واکنشهای آلژیک احتمالی قبل از استفاده از محصولات حاوی لانولین توصیه میشود.
سخن پایانی
لانولین یک ماده طبیعی و پرکاربرد در صنعت پزشکی و آرایشی است؛ روغن لانولین یک ماده مومی شکل میباشد که از گوسفند به دست می آید. خاصیت نرم کنندگی و حالت دهندگی آن، لانولین به یک ماده موثر در مبارزه با خشکی پوست و مو تبدیل کرده است. همچنین به عنوان یک مرطوب کننده برای لب های ترک خورده یا نوک سینه ها استفاده میشود.
لیست آپدیت این مقاله در سایت شاینو
Last update: 4/3/2025